spinner
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50€

Φιλοτελισμός για αρχάριους

Οι εκδόσεις γραμματοσήμων ή αλλιώς σειρές γραμματοσήμων ανήκουν σε δυο βασικές κατηγορίες:

  • Αναμνηστικές Σειρές: Τιμούν πρόσωπα ή γεγονότα και έχουν περιορισμένο χρόνο κυκλοφορίας. Τα γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυκλοφορούν συνήθως για ένα ή δύο χρόνια. Με την παρέλευση του χρόνου κυκλοφορίας, τα γραμματόσημα της αναμνηστικής σειράς αποσύρονται και καταστρέφονται.
  • Κοινές Σειρές (τακτικές): Εξυπηρετούν πάγιες ταχυδρομικές ανάγκες και κυκλοφορούν μέχρι να εξαντληθούν.

 

Ας δούμε μερικές βασικές έννοιες που θα σας φανούν χρήσιμες:

  • Κλάση: η ονομαστική αξία που αναγράφεται σε κάθε γραμματόσημο και στην οποία πωλείται από την Ταχυδρομική υπηρεσία
  • Οδόντωση: Όταν κόβουμε ένα γραμματόσημο από το φύλλο που εκτυπώνεται, παρατηρούμε στο περίγραμμά του αυτό που ονομάζουμε «δοντάκια». Ο αριθμός των οδόντων κάθε γραμματοσήμου μετριέται με το οδοντόμετρο.
  • Θεματική Συλλογή: η συλλογή γραμματοσήμων που απεικονίζουν ή έχουν σχέση με ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. ζώα, φυτά, προσωπικότητες, κλπ) ανεξαρτήτως της χώρας έκδοσης.
  • Φεγιέ: Έγγομο συλλεκτικό κομμάτι χαρτιού που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα γραμματόσημα με ή χωρίς οδόντωση και εκδίδεται με αφορμή φιλοτελικό ή εθνικό γεγονός ή επέτειο. Έχουν συνήθως μεγάλο εικονογραφημένο περιθώριο γύρω από τα γραμματόσημα αναγραφή για το γεγονός, το πρόσωπο ή το πράγμα που τιμάται. Τα γραμματόσημα που περιλαμβάνει το φεγιέ μπορεί να είναι διαθέσιμα και σε άλλες μορφές, όπως φύλλα, τευχίδια κλπ, η να είναι διαθέσιμα μόνο στο φεγιέ.
  • Φυλλαράκι: Εκτυπώσιμο φύλλο μικρότερου μεγέθους από τα συνήθη φύλλα των 20 ή 25 γραμματοσήμων. Το φυλλαράκι περιέχει ενωμένα διπλά, τριπλά ή τετραπλά γραμματόσημα συγκεκριμένης σειράς με πλήρη διάτρηση.
  • Άρτιο γραμματόσημο: Οι φιλοτελιστές προσέχουν ιδιαίτερα τα γραμματόσημα που αποκτούν ώστε να μην έχουν κάποιο ελάττωμα. Οπότε προσέχουμε:
    • να μην έχει τσάκισμα, σκίσιμο, κηλίδα ή στίγμα
    • για το ασφράγιστο η γόμμα του να είναι ισομερής και χωρίς σπασίματα
    • για τα χωρίς οδόντωση, το περιθώριο είναι το κανονικό στην κάθε πλευρά του
    • για τα σφραγισμένα, το αποτύπωμα της σφραγίδας, που σκεπάζει την εικόνα του γραμματοσήμου να είναι καθαρό, χωρίς μετατόπιση και χωρίς βαριά ίχνη μελάνης

Ανακαλύψτε το γλωσσάρι του φιλοτελισμού μέσα από το «Φιλοτελικό Λεξικό» του Μωυσή Κωνσταντίνη.

 

Τα βασικά εργαλεία του φιλοτελιστή. 

  1. Μία καλή λαβίδα (ειδικό τσιμπιδάκι) για να πιάνετε τα γραμματόσημα χωρίς να τα τσαλακώνετε ή να αφήνετε δακτυλικά αποτυπώματα στη γόμμα τους (Αγοράστε εδώ)
  2. Ένα καλό μεγεθυντικό φακό, προκειμένου να παρατηρείτε πολύ μικρές λεπτομέρειες του γραμματοσήμου αλλά και ελαττώματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. (Αγοράστε εδώ)
  3. Ένα κατάλογο ελληνικών γραμματοσήμων, που θα σας βοηθήσει στην ταξινόμηση και θα σας δώσει πληροφορίες για όλες τις εκδόσεις. (Αγοράστε εδώ)
  4. Ένα καλό οδοντόμετρο, προκειμένου να μετράτε τις οδοντώσεις των γραμματοσήμων. (Αγοράστε εδώ)
  5. Ένα άλμπουμ για να ταξινομείτε και να προστατεύετε τα γραμματόσημά σας (Αγοράστε εδώ)